Onderhoud

TPMS of bandenspanningscontrolesysteem.

Volgens europese wetgeving moeten alle nieuw geregistreerde auto's vanaf november 2014 voorzien zijn van een TPMS systeem van de 2de generatie.

Het TPMS systeem in de wagen gaat een alarmsignaal geven wanneer 1 van de banden een drukverlies heeft van 20% onder de normale spanning.Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door een vreemd voorwerp in de band of een lekkend ventiel.Wanneer de wagen een alarmsignaal geeft kan je best zo snel mogelijk de druk laten controleren van alle banden en indien mogelijk kunnen we de band dan nog herstellen.

Het TPMS is onderverdeeld in 2 systemen

systeem 1: het indirect tpms systeem

Meet met behulp van de abs sensoren de rotatiesnelheid van de 4 afzonderlijke wielen. Een band met een te lage spanning roteert sneller dan de banden met de goede spanning waardoor het alarmsignaal afgaat.

Dit is een makkelijk en goedkoop systeem omdat er geen extra sensoren voor nodig zijn, het ventiel blijft een normaal rubber ventiel zoals gebruikelijk

Het nadeel is echter dat het niet accuraat de absolute bandenspanning kan weergeven en het houdt ook geen rekening met de temperatuur van de banden.Het werkt niet bij stilstand en kan enkel tijdens het rijden een signaal geven op voorwaarde dat de wagen een aantal meters rechtdoor rijdt zonder een stuurbeweging, vandaar dat het soms lang kan duren vooraleer het systeem de lekke band detecteert en dan kan het misschien al te laat zijn en is de band stuk

systeem 2: het direct tpms systeem

Maakt gebruik van een senor in elk wiel, deze sensor meet de actuele bandenspanning en temperatuur en geeft dit elke 30 seconden door aan de wagen.Bij het starten van de wagen zal er direct een waarschuwing volgen indien er bij 1 van de banden een drukverlies is.

Het nadeel is dat er meer risico is bij het monteren en demonteren van de banden omdat de sensor dan beschadigd kan worden.

Indien uw wagen uitgerust is met dit systeem raden wij aan om voor de winterbanden een extra set velgen aan te schaffen.

Vanaf heden kan je bij ons ook nieuwe sensoren kopen en laten programeren, wij zijn uitgerust met een nieuw diagnosetoestel waarmee we de sensoren kunnen uitlezen en eventueel nieuwe aanmaken.

 

 

 

Openingsuren
Maandag8u00 - 18u00 Dinsdag8u00 - 18u00 Woensdag8u00 - 18u00
Donderdag8u00 - 18u00 Vrijdag8u00 - 17u00 Zaterdag8u00 - 12u00
Zon- en feestdagen gesloten